

Napój z pigwy 500ml Maria Adam Naturprodukte
Św. Hildegarda tak pisała o pigwie: „Jego owoc jest ciepły, suchy i ma w sobie dobrą mieszankę. Gdy jest dojrzały, spożywany na surowo nie zaszkodzi choremu ani zdrowemu, zaś ugotowany lub usmażony jest bardzo wartościowy dla jednego i drugiego.” („Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)
Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, pigwa stanowi ważny składnik diety średniowiecznej mniszki. Napój z pigwy wykazuje następujące działanie:
- jest bogatym źródłem witamin (A, B,C) i składników mineralnych (wapń, żelazo),
- wzmacnia odporność,
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie,
- reguluje zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
- przeciwdziała biegunce i wzdęciom,
- redukuje stany zapalne.
Oprócz wielu składników mineralnych i witamin, napój z pigwy zawiera glukozę, fruktozę i pektynę. Owoce są tłoczone na zimno i nie są rafinowane (filtrowane) co oznacza, że cała pektyna zostaje zatrzymana w napoju. Smaczny i zdrowy, do spożywania na ciepło i na zimno.
Składniki: sok z pigwy (60%), cukier trzcinowy, sok cytrynowy.
Przygotowanie do spożycia: 20ml napoju z owoców pigwy wymieszać z 1/4l wody.
Wskazówka: dobrze smakuje również z gazowaną wodą mineralną.
Przed użyciem wstrząsnąć butelką. Przechowywać w lodówce. Napój z pigwy jest przeznaczony do natychmiastowego użycia po otwarciu.
Producent: Maria Adam Naturprodukte.
Wartość odżywcza na 100 ml produktu:
Wartość energetyczna 192,5 kJ (46,0 kcal)
Białko 0,1 g
Węglowodany 11,3 g
Tłuszcz 0,1 g