Św. Hildegarda, znając jego właściwości prozdrowotne, gorąco zalecała spożywanie orkiszu: „orkisz niezależnie od dodatku z jakim się go je, czy to z chlebem, czy z innymi potrawami jest dobry i smakowity.“(„Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)
Grysik orkiszowy to drobna kaszka, otrzymywana z przemiału leczniczej odmiany ziarna orkiszu. Odmiana niemodyfikowana, pochodząca od certyfikowanego dostawcy.
Gotowany z wodą (lub mlekiem), jabłuszkiem, cynamonem stanowi delikatny , rozgrzewający cały organizm pokarm. W diecie św. Hildegardy grysik orkiszowy możne być obok kaszy drobnoziarnistej, grubej, płatków orkiszowych czy ziarna głównym składnikiem „kaszki na śniadanie" zwanej habermusem. Habermus z grysiku jest delikatny w smaku i strukturze.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki.